П`ятниця
19 Квітня 2024
07:23
Категорії розділу
Новини законодавства [8]
Актуальні новини законодавства України
Податковий вісник [15]
Новини Нововодолазької МДПІ
Питанння - Відповідь [5]
Юридична допомога. Питання надсилайте за допомогою "Зворотнього зв'язку"
Військовий вісник [1]
Слово народу [1]
тут може бути саме Ваша стаття. Присилайте ваші статті нам на адресу valky@at.ua
Архів записів
Погода
Наше опитування
Чи пишаєтесь Ви своїм містом?
Всього відповідей: 343
Цей день в історії
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Пошук
Податковий вісник
Податковий вісник
Військовий вісник
Військовий вісник
Слово народу
Слово народу
Форма входу
Новини
Друзі сайту
Тростянець
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Валки

Актуально

Головна » 2013 » Липень » 24 » Галасливих сусідів можна покарати
13:18
Галасливих сусідів можна покарати

Живу в багатоквартирному будинку, і одна з проблем - молода пара, яка мешкає у сусідній квартирі - шумлять і вдень і вночі. То музику голосно вмикають, то стосунки з'ясовують, то в неділю рано вранці ремонт влаштують. Поясніть, як вплинути на таких сусідів та які норми шуму є прийнятними для мешканців багатоквартирного будинку?

Олександр

Відповідно до ст. 24 Закону "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення"( 4004-12 ) шум поділяється на побутовий та шум від ремонтних робіт. До побутового шуму належать гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, запускання салютів, феєрверків тощо. На нього встановлена заборона із двадцять другої до восьмої години.

Щодо ремонтних робіт, які супроводжуються шумом, то їх проводити заборонено з двадцять першої до восьмої години. У святкові та неробочі дні - цілодобово. Якщо ремонт вкрай потрібен саме у вихідний день, наперед треба заручитися згодою мешканців усіх прилеглих квартир. А про початок ремонтних робіт з використанням "шумних" інструментів необхідно повідомляти сусідів.

Стосовно відповідальності за недотримання цих норм - згідно зі ст. 182 Кодексу про адміністративні правопорушення( 80731-10 ), порушення правил дотримання тиші в населених пунктах і громадських місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу від 85 до 255 гривень. Якщо ж тишу порушує юридична особа або підприємець - штраф від 255 до 510 гривень. У разі коли впродовж року порушення повторюється, стягуватиметься більший штраф - від 255 до 510 гривень для фізичної особи та від 850 до 2550 гривень для юридичної особи чи підприємця. Окрім цього, за повторне порушення мають право конфіскувати предмети порушення тиші.

Якщо ж надокучають галасливі сусіди - звертайтеся до міліції. Коли з'явиться захисник правопорядку, вимагайте від нього складення протоколу про адміністративне правопорушення. За цим протоколом прийматиметься рішення про накладення штрафу. Коли тишу порушує фізична особа, справа розглядатиметься адміністративною комісією місцевого органу влади. Якщо порушником є юридична особа або підприємець, протокол буде передано на розгляд суду.

Для захисту своїх прав ви також можете особисто звернутися до суду з цивільним позовом і вимагати відшкодування моральної шкоди. Як доказ можуть використовуватися: звернення до міліції, свідчення сусідів, медичні докази завдання шкоди здоров'ю (довідка від лікаря, лікарняний листок або інші докази порушення сну, нервових розладів).


Олексій ПІДОПРИГОРА


Категорія: Питанння - Відповідь | Переглядів: 1069 | Додав: JuliaK | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Валки запрошують
Фото дня
Платежі online
Поділись із друзями
ФОТОпослуги
ФОТОпослуги
Мапа міста
Фото дня
Ми в соцмережах