П`ятниця
29 Березня 2024
14:33
Архів записів
Погода
Наше опитування
Чи пишаєтесь Ви своїм містом?
Всього відповідей: 343
Цей день в історії
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Пошук
Податковий вісник
Податковий вісник
Військовий вісник
Військовий вісник
Слово народу
Слово народу
Форма входу
Новини
Друзі сайту
Тростянець
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Валки

Головна » 2013 » Листопад » 18 » Найбрудніші місця на Землі: у топ-10 український Чорнобиль
14:38
Найбрудніші місця на Землі: у топ-10 український Чорнобиль

Швейцарська організація Зелений хрест назвала десять найбільш екологічно забруднених місць світу. Крім Аргентини, Бангладеш, Гани, Замбії, Індонезії, Нігерії та Росії, в списку фігурує Україна - в топ-10 потрапила зона відчуження Чорнобильської АЕС, де у квітні 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа з величезним викидом радіації.

За даними авторів звіту "Найзабрудненіші місця світу - 2013", шкоду людському здоров'ю, яку наносять забруднюючі екологію речовини і сполуки, порівняємо з найнебезпечнішими епідеміями. Наслідки забруднення загрожують життю більше 200 мільйонів людей. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка входить в структуру ООН, вважають забруднення повітря головною причиною захворювання людей на рак.


1-е місце: річка Ріачуело, Аргентина


Ріачуело – вузька й дуже забруднена річка,на лівому березі якої розташовується капіталь Федераль – центр Буенос-Айреса, столиці Аргентини. Поруч з басейном річки знаходиться ряд хімічних заводів та інших промислових підприємств. Також річка сильно забруднюється через довколишні нетрі і сміттєві звалища. (Фото - avle.es)


2-е місце: Хазарібаг, Бангладеш


На околиці Даки, столиці Бангладеш, тісняться більше 270шкіряних заводів. Близько 90% з них займають територію в 25 га. Більшість з них використовує застарілі та неефективні методи обробки сировини. Щодня заводи викидають у довкілля 22 тисячі кубометрів токсичних відходів, у тому числі хром, який викликає рак. (Фото -Reuters)


3-е місце: звалище Агбогблоші, Гана


Звалище в столиці Гани Аккрі є одним з головних центрів для електронних відходів в Західній Африці. Сюди з кінця 1990-х років звозили комп'ютерну техніку з усього світу, яка відробила свій термін. Після вилучення цінних металів,пластикові корпуси і кожухи кабелів спалюють просто назвалищі. (Фото - elizabethavedon.blogspot.com)




4-е місце: річка Цітарум, Індонезія


Цітарум – одна з найбільш забруднених річок у світі. Місцеві жителі й заводи скидають у неї всі промислові і побутові відходи. Води річки забруднені цілим рядом хімічних речовин - таких, як свинець ,кадмій, хром, пестициди. (Фото- itchyfoottravel-malaysia.com)



5-е місце: Калімантан, Індонезія


У Центральному і Південному Калімантані видобувають золото. У результаті видобутку вивільняється близько 1000 тонн ртуті на рік, що складає більше 30% здійснюваних людиною викидів ртуті у світі. (Фото -wdm.org.uk)



6-е місце: дельта річки Нігер, Нігерія


Дельта Нігера сильно забруднена сирою нафтою, так як тут здійснювалися масштабні операції з "чорним золотом" протягом десятиліть. У період між 1976 і 2001 рр. було зафіксовано близько 7000 інцидентів, пов'язаних з розливом нафти. У річку потрапили мільйони барелів сировини. (Фото - inhabitat.com)


7-е місце: Дзержинськ, Росія


У роки СРСР Дзержинськ був одним з лідерів з виробництва хімічної продукції, у тому числі хімічної зброї. Сьогодні він як і раніше найбільший центр хімічної промисловості Росії. У 2007 році Книга рекордів Гіннесса назвала Дзержинськ найзабрудненішим містом у світі.(Фото - dotting.me)


8-е місце: Норильськ, Росія


Підприємства Норильська щорічно викидають в повітря більше 4 млн.т.цинку, миш'яку,свинцю, кадмію, селену, нікелю та міді. У цьому місті розташовано найбільший у світі комплекс з виплавки важких металів. Норільський нікель знищує все живе навколо себе,що створило 48-кілометрову зону пустки навколо заводу. (Фото -ecoclimax.com)


9-е місце: Кабве, Замбія


Кабве - друге за величиною місто Замбії. Видобуток свинцю і його нерегульована переробка призвели до накопичення критичної концентрації цього металу в грунті і воді. Незважаючи на те, що видобуток свинцю вже зупинено,місцеві жителі продовжують страждати від наслідків виробництва. (Фото -news.nationalgeographic.com)


10-е місце: зона відчуження Чорнобильської АЕС, Україна


Чорнобильська катастрофа, яка за 27 років забрала життя 1,5млн. чоловік, є найбільшою в історії людства подією за масштабами і наслідками радіаційного забруднення. Зона відчуження навколо ЧАЕС у Київській та Житомирській областях, в яку входять і покинуті людьми місто Прип'ять, і Чорнобиль, де зараз живуть лише кілька сотень працівників станції та місцевих установ, заражена радіоактивним пилом з вмістом урану, плутонію, цезію-137 та стронцію-90. (Фото - daypic.ru)


ЗА МАТЕРІАЛАМИ: http://news.liga.net/ua/

Переглядів: 1836 | Додав: JuliaK | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Валки запрошують
Фото дня
Платежі online
Поділись із друзями
ФОТОпослуги
ФОТОпослуги
Мапа міста
Фото дня
Ми в соцмережах