![](/1/2/images-1-.jpg) Останній тиждень перед Великим постом називається Масляна.
Це давньослов'янське свято проводів зими, пристосоване християнською церквою до
тижня перед Великим постом і пов'язане зі звичаєм веселитися та готувати певні
страви.
В Україні Масляна не мала такого широкого розмаху,
як, наприклад, у центральноросійських областях. Але і в нас дорослі та молодь катились
на конях, ходили в гості, влаштовували банкети у складчину. В деяких
місцевостях Масляну зображувала заміжня жінка, яку під жарти возили на санчатах
односельці.
Основою обрядовою стравою Масляної були вареники з
сиром, які споживалися з маслом чи сметаною. Пекли також гречані млинці,
заправлені смальцем. Ними частували протягом усього тижня.
На цьому тижні немає посту в середу й
п'ятницю, кожен день можна вживати молоко, яйця і рибу, але м'яса
вже не їдять. Цей тиждень також називали Бабським тижнем.
Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні
збиткування. Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому
могли брати і чоловіки. Але вони мусили за це відборговувати грішми чи
горілкою.
Масляна поділяється на три частини: зустрічний
"переломний" понеділок, "широкий" четвер та"прощальна",
чи "шуткова", неділя. Кожна з них мала свою обрядову специфіку.
На Валківщині святкування Маслної відбудеться 17
березня в селищі Ков’яги.
На подвір’ї школи селища всіх бажаючих гостинно
зустрічатимуть творчі колективи, на декількох майданчиках триватимуть різні
конкурси та забави, театралізовані вистави, виступи фольклорних та вокальних ансамблі
і звичайно на Вас чекатиме головний і невід’ємний атрибут Масляної – смачні вареники
та млинці. Свято завершиться спалюванням опудала.
Для всіх бажаючих відвідати дане дійство будуть курсувати
додаткові автобуси із Валок.
|