Середа
17 Квітня 2024
01:41
Архів записів
Погода
Наше опитування
Чи пишаєтесь Ви своїм містом?
Всього відповідей: 343
Цей день в історії
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Пошук
Податковий вісник
Податковий вісник
Військовий вісник
Військовий вісник
Слово народу
Слово народу
Форма входу
Новини
Друзі сайту
Тростянець
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Валки

Головна » 2013 » Листопад » 27 » Валківському району 90 років!
17:14
Валківському району 90 років!

Район був утворений в 1923 році та його назва ніколи не змінювалася. Адміністративний центр району - місто Валки, яке було засновано в 1646 році.

Населення 35 тис, жителів. Площа 1011 км ². Район межує на півночі з Богодухівським районом, на заході - з Коломацьким і Краснокутським районами Харківської області та Чутівського району Полтавської області, на півдні - з Красноградським і Нововодолазьким районами Харківської області, на сході - з Харківським районом.

Район включає:

  • 1 міська рада,
  • 2 селищні ради,
  • 17 сільських рад.

Історія Валківщини бере свій початок у далекому минулому.

Завдяки археологічним дослідженням встановлено , що на цій землі первісні мисливці жили ще 30 тис. років тому , а в епоху пізнього кам'яного і бронзового століття (V- VI тисячоліття до н. е. ) тут жили племена , так званої , Дніпро-Донецької культури.

Валківщина багата видатними діячами.

Звання Героя Радянського Союзу за подвиги у Вітчизняній війні удостоєні 12 уродженців Валківщини . Серед них:

  • Буцький Йосип Іванович ( с. Велика Лихівка );
  • Лаврик Іван Іванович ( с. Черемушна );
  • Романенко Олексій Данилович (с. Сніжків);
  • Коляда Василь Олексійович (м. Валки );
  • Новиков Тит Парфенович (м. Валки );
  • Ольховський Семен Михайлович ( с. Мельникове );
  • Войтенко Іван Федорович (с. Заміське );
  • Видренко Дмитро Олександрович ( с. Литвинівка );
  • Дзюба Іван Михайлович ( с. Огульці );
  • Катрич Олексій Миколайович ( с. Олексіївка );
  • Онопченко Микола Маркович ( с.Маніли );
  • Данильченко Іван Андрійович ( с. Рудий Байрак ).

Валківщина є малою Батьківщиною двох повних кавалерів ордена Слави : Микити Омеляновича Яцини з с. Огульці та Леоніда Пилиповича Казакова з смт.Старий Мерчик , а також кавалерів двох орденів Слави : Іллю Костянтиновича Катрича з с. Мельниково та Михайла Михайловича Калембета з с. Гонтів Яр.

З Валківської землею пов'язане життя і діяльність багатьох видатних людей України . Зокрема , ще в позаминулому столітті торував по ній свої стежки мандрівний філософ - просвітитель Г.С. Сковорода . Саме тут він зцілився від важкої недуги і насолоджувався солодкими хвилинами кохання.

У Валках вперше випробував перо майбутній літератор і журналіст першої половини ХІХ ст. Іван Петрович Вернет.

Проти царської муштри відчайдушно виступав у Валках в середині позаминулого століття поет- демократ Павло Арсенійович Грабовський. Саме в той час , працюючи звичайним провізором у Валківській аптеці , розвивав свій поетичний дар український поет Василь Степанович Кулик.

У селі Черемушна народилася і виросла Маруся Вольвачівна , яка творила свої твори і тримала їх у пам'яті , поки не зустрілася з Іваном Франком . І. Франка спершу записав , а потім і надрукував твори М. Вольвачівни у своєму " науково- літературному віснику " .

Валківська земля подарувала українському народу таких видатних майстрів художнього слова , як Петро Йосипович Панч , Гордій Максимович Коцюба та Олександр Юхимович Корж , який ще в 1940 році взяв на себе сміливість написати правдиву поему "Степова доля » про голодомор 1933 року.

На Валківщині народилися : відомий драматург і прозаїк Василь Петрович Минко , критик Іван Дем'янович Момот та український поет Григорій Панасович Коляда . Після важких судових засідань тут у Валках писав свої гумористичні та сатиричні твори Сергій Петрович Чмельов , який згодом став жертвою сталінських репресій і загинув у ГУЛАГу.

У селищі Ков'яги народився і виріс , закоханий у природу і людей , сучасний письменник Віктор Пантелеймонович Гаман , в селі Черемушна - енциклопедист , автор " Словника співаків України " та " Валківської енциклопедії " Іван Максимович Лисенко , а в селі Гришки - поет , перекладач з вірменської мови , відомий каламбурист Віктор Васильович Кочевський.

Валківський район подарував Україні відомого математика ХІХ століття , ректора Харківського державного університету з 1837 по 1839 рр. . , Професора Андрія Федоровича Павловського.

Не раз бував у Валках і подовгу жив , в родині тестя , академік - лінгвіст , директор інституту мовознавства НАН України Леонід Булаховський .

На Валківщині виросли і отримали путівку в життя академік НАН України , почесний доктор Нью- Йоркського університету Володимир Сторіжко , академік НАН України В.Г. Манжелія . Тільки в післявоєнний час у Валках народилося і згодом поповнили ряди вчених понад 90 докторів і кандидатів наук.

Валківська земля виховала народних артистів України , оперних співаків Миколу Частія та Миколи Манойло , актора театру драми і комедії Миколи Андрусенко , естрадного співака Валентина Реуса . Тут народився скульптор Андрій Дараган , художники Василь Золочівський , Борис Жуков та Василь Вязьмітінов . Уродженцем Валок був Григорій Іванович Ващенко - один з керівників уряду України . Довгі роки працював керівником Валківського району відомий український державник Олександр Степанович Масельський.

На території Валківщини є чимало пам'яток , серед яких слід особливо виділити:

  • Дендропарк в с. Яблунівка (дослідне поле ) ;
  • Валківський ( Можескій ) острог в с. Ст. Валки ;
  • Перекопський вал в с. Перекіп ;
  • Пам'ятник П.А.Грабовського у м. Валки ;
  • Пам'ятники жертвам голодомору 1932-1933 р.р. ( Валки , Сніжків , Кобзарівка ) ;
  • Старомерчицький палац Шидловського ( пам'ятник ХVIII ст. ) ;
  • Православний храм ХIХ ст. в с. Високопілля .

Переглядів: 1120 | Додав: JuliaK | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Валки запрошують
Фото дня
Платежі online
Поділись із друзями
ФОТОпослуги
ФОТОпослуги
Мапа міста
Фото дня
Ми в соцмережах